Hennepteelt

Wij maken het gelukkig weinig mee: illegale hennepteelt in een huurwoning. Maar het komt wel eens voor. Met alle ernstige gevaren en gevolgen van dien. Voor de huurder en voor zijn woonomgeving. Gevolgen zoals een strafblad, hoge kosten die bij de huurder teruggevraagd worden, directe ontruiming en geen andere huurwoning. Gevaren voor brand en ontploffing en voor de gezondheid. Alle reden dus om het illegaal verbouwen van hennep streng aan te pakken.

Gevaren

Wiet kweken is een misdrijf en dus strafbaar. Het verbouwen en verhandelen van hennep wordt vaak gedaan door zware criminelen. Met alle gevaren die daarbij komen kijken. Maar er zijn meer risico´s.

Brand- en ontploffingsgevaar

Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten zorgen voor minder winst, wordt de stroom vaak illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. De kans op brand en ontploffing is erg groot!

Gevaar voor de gezondheid

Voor de wietteelt worden op grote schaal pesticide en zoutzuur gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs voor schade aan de luchtwegen. Daarnaast wordt in de meeste hennepkwekerijen met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te krijgen. Die waterdruppels zijn een broedplaats voor legionella. Besmetting met de bacterie kan een dodelijke afloop hebben.

Schade aan de woning

Thuisteelt is ook schadelijk voor de woning. Door de hoge luchtvochtigheid en warmte die nodig zijn voor de teelt, ontstaat schimmelvorming en houtschimmel. Het kost heel veel geld om zo’n woning weer in een normale, bruikbare staat te krijgen.

Gevolgen

Ontdekken we een hennepkwekerij in één van onze huurwoningen, dan zeggen wij de huur per direct op en moet de huurder uit de woning weg. De kosten om de woning weer bewoonbaar te maken, halen we terug bij de huurder waar het om gaat. Deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast heeft diegene geen recht meer op een andere huurwoning. Politie en openbaar ministerie nemen strafmaatregelen tegen hem. De gemeente, de Belastingdienst, het UWV en de elektriciteitsbeheerder bekijken of ze kosten die er kunnen zijn, bij de wietteler kunnen terugvragen.

Hoe herkent u illegale hennepteelt in uw wijk?

De volgende zaken kunnen wijzen op een wietkwekerij:

 • stankoverlast door een sterke, vreemde geur (zoals bij coffeeshops)
 • voortdurend geluid van afzuiginstallaties
 • extra ontluchtingspijpen in het dak
 • tocht (een sterke aan- en afvoer van lucht)
 • warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds)
 • condensvorming op de ramen van een woning
 • stroomstoringen (zoals knipperende lampen)
 • kunstlicht (gloed van felle lampen die altijd branden)
 • dichtgemaakte ramen (rolluiken, folie)
 • bij sneeuw; een onbesneeuwd dak
 • bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
 • criminele activiteiten in uw buurt (onderbuikgevoel)
 • onduidelijk of een pand bewoond wordt (in combinatie met bovenstaande signalen)

Vermoedt u een hennepkwekerij?

Denkt u dat er bij u in de buurt wietteelt plaatsvindt? Of heeft u overlast van een hennepkwekerij? Bel dan de politie, 0900-8844 (lokaal tarief) of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis).

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Kleine Meierij via telefoonnummer 073 851 00 00.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.