Asbest

Asbest, een woord dat veel vragen met zich meebrengt. Wat is het precies? Waarom gebruikte men het? En brengt het altijd risico's met zich mee?

Wat is asbest en waarom werd het vroeger zoveel gebruikt?

Asbest werd veel gebruikt bij de bouw van woningen tot 1980. Daarna is asbest ook nog gebruikt, maar op veel kleinere schaal. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest werd vaak gebruikt als bouwmateriaal in gebouwen en woningen, omdat het sterk, slijtvast en isolerend is en bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Pas later werd duidelijk dat het gebruik van asbest ook gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbestvezels zitten vast verankerd in een ander materiaal. In de woningbouw is vooral deze soort asbest gebruikt. Als dit materiaal in goede staat verkeert en u het niet bewerkt of sloopt, zijn er geen risico's aan verbonden.

Is het asbesthoudende materiaal niet-hechtgebonden of verkeert het materiaal in slechte staat, dan kan asbest makkelijker vrij komen. Niet-hechtgebonden asbest wordt dan ook altijd gesaneerd.

Wanneer is asbest risicovol?

U kunt zonder risico wonen in een huis met bouwmaterialen met hechtgebonden asbest. Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt. Zorg er daarom voor dat u de materialen waarin hechtgebonden asbest zit, niet bewerkt. Dit betekent dat u in deze materialen niet mag boren of zagen en het niet mag schuren of breken!

Asbest in en om uw woning

Corporaties zijn verplicht hun huurders te informeren over asbest in hun woning. Wij deden daarom in 2014 een bureau-inventarisatie naar welke woningen van Kleine Meierij mogelijk asbesthoudend materiaal bevatten. Huurders van een woning met mogelijke asbesttoepassingen ontvingen hierover persoonlijk bericht.

Woont u in een huis dat na 1993 gebouwd is, dan bevat uw woning sowieso geen asbest en ontving u geen brief.

Advies en vragen

Wilt u graag gaan klussen in uw huis, maar twijfelt u of dat kwaad kan in verband met (mogelijke) asbest in uw woning? Of zijn materialen, waarin eventueel asbest is toegepast, beschadigd? Neem dan contact met ons op via info@kleiemeierij.nl of bel 073 851 00 00.

Wilt u meer weten over asbest in het algemeen en wat wij eraan doen?

Brochure Asbest in en om uw woning

 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.