Goed ventileren

Een goed geventileerde woning is belangrijk voor uw gezondheid en goed voor uw energierekening en het behoud van uw woning. Ventileer uw woning dan ook voortdurend. Een tijdje een raam open zetten is niet voldoende. Na een half uur is de verse, droge buitenlucht verdwenen en is de binnenlucht weer aan het vervuilen door dagelijkse activiteiten, zoals koken, douchen, roken en stoken.

Vervuilde, vochtige lucht kan vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid, uw energieverbruik en energiekosten en de kwaliteit van de woning.

Goed ventileren is dus belangrijk. Maar wat is goed ventileren?

Luchten

Vooral in het voor- en najaar, als het buiten vochtig is, maar u de verwarming nog niet veel aan hebt, is luchten heel belangrijk. Ook als er tijdelijk te veel vocht in huis komt door koken, of binnen de was ophangen, waardoor u beslagen ramen krijgt. Luchten doet u door een raam een kwartiertje helemaal open zetten, nadat u de verwarming laag heeft gezet. Bij de slaapkamers kan dat bijvoorbeeld 's ochtends en in de woonkamer 's avonds voordat u gaat slapen. Dit gaat het snelst als u de ramen aan twee kanten van het huis tegenover elkaar open zet.

Extra ventileren op bepaalde tijden en plekken in huis

Om altijd een goede luchtkwaliteit (schone, niet te vochtige lucht) in uw woning te hebben, is luchten niet voldoende. Een woning moet goed geventileerd worden. Dit kan op verschillende manieren.

Natuurlijke ventilatie: veel, vooral oudere woningen, zijn niet zo goed geÏsoleerd als nieuwbouwwoningen. Deze woningen worden op een natuurlijke manier (bijvoorbeeld door de muren) geventileerd. U hoeft hier niets extra's voor te doen.

Niet-natuurlijke ventilatie: uw woning wordt geventileerd met behulp van een Warmte Terugwin Systeem (WTW), een Mechanische Ventilatie-unit (MV) en/of ventilatieroosters. Ieder van deze systemen vraagt een andere manier van ventilatie. Klik hieronder voor ventilatie adviezen afgestemd op uw situatie:

Op http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/ventileren/ vindt u ook uitgebreid advies op maat.

Vragen?

Wanneer u denkt dat u uw huis op de juiste manier ventileert, maar u ernstige (vocht)problemen blijft ervaren, of wanneer u meer wilt weten over het ventileren van uw woning neemt u contact met ons op via info@kleinemeierij.nl of belt u 073 851 00 00.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.