Mechanisch ventilatiesysteem

Is uw woning voorzien van een mechanische ventilator, dan betekent dit dat via de ventilatieroosters verse lucht uw woning binnenkomt en vervuilde en vochtige lucht mechanisch uit uw woning wordt afgezogen.

Deze ventilator staat op de zolder van het huis of bij de CV-ketel. Ook zijn er luchtkanalen op aangesloten die via afzuigventielen lucht afzuigen uit de keuken, badkamer en het toilet. Hoeveel lucht de luchtkanalen afzuigen, kunt u regelen met een schakelaar in de keuken. De afzuigventielen zijn zo afgesteld dat ze precies de goede hoeveelheid lucht afzuigen. Die hoeveelheid is afhankelijk van de ruimte. Zo zuigt het ventiel in het toilet minder lucht af dan het ventiel in de keuken.

Let op!

De ventilator voert de vochtige en vervuilde lucht af via het dak. De ventilator moet voortdurend werken. Met andere woorden: trek nooit de stekker eruit! Maak een warmteboiler ook niet open. U kunt een elektrische schok krijgen door de opgeladen condensatoren!

Geen afzuigkap met motor

Plaats nooit een afzuigkap met motor. Hiermee verstoort u de balans van het mechanisch ventilatiesysteem. Wij adviseren om een motorloze of een recirculatiekap te plaatsen.

Ventilatieadvies

  • Bent u overdag thuis, zet de ventilator dan in de middelste stand;
  • Als er overdag niemand thuis is, 's nachts of als u op vakantie gaat, zet u de ventilator op de laagste stand;
  • Als u gaat koken, douchen, verven, als er veel was te drogen hangt, of als er veel visite is, kunt u de ventilator tijdelijk in de hoogste stand zetten;
  • Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan, Hierdoor verwijdert u (bijna) alle vocht en kookdampen.

Maak de afzuigventielen regelmatig schoon

U maakt de ventielen schoon met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel. Als ze erg vuil zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of het plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat u ze op de juiste stand terug plaatst en dat u ze niet verwisselt. De instelling mag u absluut niet veranderen. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze regelmatig uitwassen in een sopje met wat afwasmiddel.

TIP: Het is handig om de ventielen te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat u elk ventiel op de juiste plek terug plaatst.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.