Warmte terugwin systeem

Een Warmte Terugwin unit (WTW) is een installatie die zorgt voor balansventilatie met warmteterugwinning. Balansventilatie wil zeggen dat er evenveel lucht uit huis wordt afgevoerd als wordt toegevoerd. Dat zorgt voor een behaaglijke woning en altijd frisse lucht in huis. Welke temperatuur het buiten ook is. U hoeft voor goede ventilatie het raam dus niet meer open te zetten, dat mag natuurlijk wel.

Hoe werkt het?

Warmteterugwinning betekent dat de warmte uit de lucht die afgevoerd wordt, voor minimaal 90 procent gebruikt wordt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Deze warmte zou anders verloren gaan. Dat betekent een flinke energiebesparing. Via ventielen in toilet, keuken en badkamer wordt de afgezogen lucht langs een warmte wisselaar geleid, waarin de warme lucht die uit de woning wordt weggezogen de vers aangezogen buitenlucht verwarmt. Deze verwarmde frisse lucht wordt op minimaal één (de woonkamer) en soms op meer plaatsen de woning ingeblazen. Dat hangt af van de grootte van uw woning. U kunt de kracht van de afzuiging zelf regelen met een schakelaar in de keuken. Soms krijgt u daar ook een afstandsbediening bij. Dat hangt af van de WTW installatie in uw woning.

Geen afzuigkap met motor

Plaats nooit een afzuigkap met motor. Hiermee verstoort u de balans van de WTW. Wij adviseren om een motorloze- of recirculatiekap te plaatsen.

Ventilatieadvies

  • Bent u overdag thuis, zet de ventilator dan in de middelste stand;
  • Als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat, zet u de ventilator in de laagste stand;
  • Als u gaat koken, douchen, verven, als er veel was te drogen hangt, of als veel visite is, dan kunt u de ventilator tijdelijk in de hoogste stand zetten;
  • Laat na het douchen of koken de ventilator nog circa 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor verwijdert u (bijna) alle vocht en kookdampen;
  • Laat tijdens het stookseizeon de ramen dicht. Voor ventileren zijn open ramen niet nodig en u verbruikt onnodig veel energie, omdat de koude buitenlucht niet verwarmd wordt via de WTW. Wij raden u wel aan om één keer per dag het huis goed te luchten.

Maak de afzuigventielen regelmatig schoon

Zuig de ventielen en filters regelmatig uit met een stofzuiger. Maak ze nooit schoon met een natte doek! Ook de filters niet! Mensen met luchtwegaandoeningen of allergieën wordt aangeraden de filters vaker te reinigen en te vervangen. Bijvoorbeeld 1x per maand uitzuigen en eens in de twee maanden de filters vervangen. Filters zijn verkrijgbaar via de handyman of http://www.wtw-filters.nl/.

Onderhoud door Kleine Meierij

wij vervangen een keer per jaar de filters en geven u een extra set om zelf na een half jaar de filters te vervangen. Indien nodig laten wij de hele installatie nakijken en schoonmaken.

Wat moet u doen als de WTW niet goed werkt?

  • Controleer of de stekker er goed in zit;
  • Zijn de filters verstopt of vervuild, maak ze dan schoon of vervang ze;
  • Bel Kleine Meierij als het probleem aanhoudt.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.