Woonlasten de baas!

U bent een steeds groter deel van uw inkomen kwijt aan wonen. Aan huur, verzekeringen, gas, water en licht en aan belastingen. Om de woonlasten af te vlakken, werken BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz, de gemeente 's-Hertogenbosch en het Stedelijk Huurdersplatform samen in het Woonlastenakkoord (april 2014). Onderdeel daarvan is de campagne Ben jij je woonlasten de baas?.

Woonlastenakkoord

In het Woonlastenakkoord zijn afspraken gemaakt om huurders, als groep, maar ook individueel, te helpen hun woonlasten onder controle te houden. Dat doen we gezamenlijk, maar ook afzonderlijk van elkaar.

Bent u uw woonlasten de baas?

De kosten voor wonen zijn veel meer dan alleen de maandelijkse huur. Een voorbeeld:

  • gezin met 4 kinderen
  • eengezinswoning Den Bosch
  • netto-inkomen € 1.500,00 per maand
Rekenvoorbeeld
Netto huur 493
Servicekosten 28
Gas, water, elektra 150
Telefoon en internet 55
Gemeentebelastingen 58
Verzekeringen 22
Totaal 806

In dit voorbeeld bent u meer dan 50% van uw inkomen kwijt aan woonlasten.

Bereken uw woonlasten

Graag weten wat uw maandelijkse woonlasten zijn? Ga naar www.woonlastendebaas.nl en vul de rekenhulp betaalbaar wonen in. U ziet precies welk deel van uw inkomen u maandelijks kwijt bent aan wonen.

Wat kunt u doen als uw woonlasten te hoog zijn?

Zijn uw woonlasten (te) hoog in verhouding tot uw inkomen (dus meer dan 30% van uw netto-inkomen)? Zet dan uw inkomsten en uitgaven eens op een rijtje in het bespaarrapport. Automatisch wordt berekend wat u onder aan de streep overhoudt. Kunt u nog ergens op besparen? Bijvoorbeeld door een andere energieleverancier te kiezen? Of zelf energie te besparen in huis? Of geeft u misschien onbewust elke maand veel geld uit aan abonnementen of uw telefoonrekening?

  • Op de website www.woonlastendebaas.nl vindt u tips en adviezen om controle te houden over uw woonlasten. Want u bent in de eerste plaats zelf de baas over uw woonlasten!
  • Op de website van het instituut voor budgetvoorlichting, het NIBUD, kunt u persoonlijk budgetadvies krijgen. Ga naar www.nibud.nl.
  • De website www.netwerktegenarmoede.nl wijst u de weg naar lokale instanties en regelingen die u en uw kinderen de mogelijkheid bieden mee te doen aan de maatschappij. Dat geeft lucht in moeilijke financiële omstandigheden.
  • Het Rijk en gemeenten hebben diverse inkomensondersteunende regelingen. Denk aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Kijk op www.berekenuwrecht.nl of u hiervoor in aanmerking komt.
  • Andere handige websites en links die u kunnen helpen om geld te besparen.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk onze privacyverklaring.